Home / Nordlendingernes emigrasjon 1866

Nordlendingernes emigrasjon 1866


Til menyen

Nordlendingernes emigrasjon til U.S.A. 1866.

 

Av John Melland.  (Nord-Norge 1927, nr 44, s. 28-30)

 

Det var i aaret 1866 at et seilskib fra Bergen, blev charteret til at gaa fra Bodø, Nordland, og føre Emigranter til U.S.A. Baaten avgikk fra Bodø den 3die juni, og 25de juli var de ved New Foundlandsbankerne og sjette august var de i Quebec hvorfra de reiste videre til St. Paul. Jeg kunde ikke finde ut hva billetten var over havet, men fra Quebec til St. Paul var det $ 21 paa jernbanen.

    Passagererne maatte holde sig selv med mat og antallet av passagererne er angit av T. Johnson, som sier at der var 485 sjæle om bord. De blev saa ilde ute for mat, da reisen blev længer end de hadde beregnet.

    Nogle aar i forveien var der gaat en stor aandelig vækkelse over Nordland. Disse Herrens redskaper var, som mine foreldre har fortalt mig, to lægmænd (Jeg har hørt den ene av dem her i landet). En mand ved navn Ole Kalem og Endre Johansen. Sistnævnte har to døtre som lever endnu.

    Som leder for følget var Endre Johansen og en masse av disse som utvandret var av hans nylig opvakte. Dagboken fortæller at de holdt opbyggelser om bord og disse var holdt enten av Endre Johansen eller ogsaa av en mand ved navn Jens Johansen eller Benjamin Johansen, en bror av den som har skrevet dagboken, hvor jeg har faat disse oplysninger.

    Thomas Johansen og Benjamin Johansen var søskenbarn av min mor. Dagboken beretter om at Endre Johansen en aften samlet emigranterne til bøn paa dækket og han skriver i sin dagbok at en saadan inderlig bøn til Gud om hjælp eller mat, hadde han aldrig hørt i sit liv og næste morgen var der et skip i sikte. De signaliserte til det og firte ned en baat, som blev bemandet av første styrmand, to matroser og to av passagererne der rodde over til seileren. Der fik de kjøpe mat for 112 speciedaler saa bønhørelsen uteblev ikke. Dette skip hadde været mer end 9 dage paa sjøen siden det forlot havn. De to passagerer som var og kjøpte mat var Nils Arentsen Sten og Ole Walla.

    Dagboken beretter at syv mennesker døde paa havet og syv ble født om bord. Den beretter om atskillig sykdom og det ser nærmest ut som om der ikke var nogen doktor, men han forteller om jordmødre som gjorde tjeneste som doktor.

     Da de landet og begyndte jernbanereisen saa gikk passagererne ofte av paa stationerne for at kjøpe mat og da hændte det uheld at to mand blev tilbake. De begyndte da at løpe efter toget og anstrængte sig saa at de sprang døden paa sig. Nils Sakariassen var den ene. Han hadde nogen egg i sin hat. Dem fik han levert ind gjennem vinduet til sin kone, Margrete, men selv kunde han ikke komme sig paa og den andre var Jens Johansen. Vet ikke hvem han var, men var ikke fra Hemnes prestegjæld. Dagboken nævner ikke svært mange navn, men jeg mindes en del, som min mor fortalte mig om to mænd av passagererne, som er gjenlevende. De bor ved Christine, Nord-Dakota, og der rundt levde mange av passagererne paa seilskipet. Det er så vitt at jeg mindes denne begivenhet som liten gut hjemme i Norge.

     Vil blot nævne nogen faa av dem, som reiste fra Hemnes prestegjæld, nemlig nedover Leirskarbygden og Baklandet og rundt Hemnes, som min far og mor fortalte mig, og som dagboken og likesaa de to nu gjenlevende ved Christine, Nord Dakota, beretter, saa var ingen av de som døde paa havet eller som blev født om bord, av vore kjendte fra Hemnes og Korgen. Der var rundt 150 mennesker fra Hemnes prestegjæld og nogle fra Bardal eller Næsna og Dønna og nogle fra Mo i Rana. Ikke saa faa fra Bodø og Salten og nogle fra Lofoten og en stor del av passagererne var fra Maalselvdalen og Bardodalen.

      Vi hadde et billede av seilskibet, som var tat ved Bodø. Det var en stor baat for sin tid. Jeg mindes det hadde tre master og dets navn var Norden og kapteinens navn var Haavaldsen. Dagboken beretter at de fleste i selskapet talte godt om behandlingen. Det skulde være ønskelig om nogen av dem som reiste med vilde lade høre fra sig gjennem Nord-Norge. Likesom dette vil knytte baandet sterkere mellem os.

     Her er nogen navne av passagererne, som seilte til Amerika paa seilskibet Norden, som avgikk fra Bodø den 3die juni, 1866:

 

1.      Endre Johansen og familie

2.      Benjamin Johansen og familie

3.      Jakob Iversen, gaarden Tveraa, løskar.

4.      Hans Hansen, Fjelddal, løskar.

5.      Nils Hansen, Fjelddal, løskar.

6.      Jakob Mekalsen, Fjelddal, løskar (Han lever endnu).

7.      Christoffer Iversen, Trætbak, løskar.

8.      Gulle Gullesen, Melland, løskar.

9.      Nils Gulliksen, Melland, og kone Beret Andersen.

10.    Nils Johannesen, Melland, og kone Ane Haakensen fra gaarden Øverler.

11.    Karen Jakobsen, Brygfjeld, pike.

12.    Ane Bang, Holmslet, pike.

13.    Nils Mikelsen. Lever endnu Fjelddal, og kone Jakobia Haakensen fra Øverler.

14.    Rasmus Haakensen, Øverler, løskar.

15.    Hans Nilsen, Bjerkmo, og kone Jakobia Jakobsen.

16.    Sakrine Jakobsen, Bjerkmo, pike.

17.    Pernelle Nilsen, Oldernes, pike.

18.    Kristoffer Larsen, Reinamo og kone Ane Jakobsen. (Min faster).

19.    Didrik Johannes, Røsaa.

20.    Ole Nilsen, Walla, løskar.

21.    Anders Eliassen, Solhaug (om jeg husker navnet ret).

22.    Thomas A. Johannesen, Storbjerka, (som har dagboken), løskar.

23.    Ole Nilsen, Walla.

24.    Ivar Jeremiassen, Storbjerka, og hans bror, tror navnet var Sven.

25.    To gutter fra Laukhellen, tror deres navne var Petter og Ivar Jakobsen.

26.    Anders Andersen, Sund, og hans søster Olava, som levde ved Horace, N. D. Anders var gift.

27.    Ole Østensen, Sund, og hans kone Jakobia.

28.    Petter Hansen, Sund, løskar.

29.    To søstre fra Fuglstrand, Jonella og Dorthea Iversen.

30.    Ole Andersen, Svartkjønli, løskar.

31.    Nils Andersen og familie Christine Olsen fra Mellingsjord

 

    Haaper at naar nogen av Hemnesværingerne læser dette, om de ser nogen feil, at de vil rette paa det. Dette er navne som jeg husker godt og kunde gi flere, men ikke saa sammenhengende.

 

    (Ovenstaaende beretning er skrevet av John Melland, Cartwright, N. Dak. Han kom til Nord Dakota i aaret 1882 efter at onkelen, Nils Johansen, hadde sendt billet. Saaledes kjendte han mange av dem, som var med paa seilskibet Nordens overreise, da mange av dem hadde bosat sig der. Paa et besøk der fornylig fortæller han, fandt han hos en av dem en hel del gamle breve og papirer og blant andet en dagbok, som hadde været ført av Thomas A. Johansen. De fandt at disse papirer og dagboken indeholdt værdifulde oplysninger om denne nordlendingernes masseutvandring og fik Johannesens søn til at sende papirene til professor Rølvaag).

 


 

Utfyllende opplysninger til ovennevnte personer. Noen var med fregatten ”Norden” fra Bodø 1866, mens andre har reist til USA med andre skip.

 

Av Harald Brygfjell (og Carl-Anders Olsson, Ann Elise Altermark)

 

Ovenfor står: ”De to passagerer som var og kjøpte mat var Nils Arentsen Sten og Ole Walla”. Dette må ha vært Nils Arntsen fra Stien i Bjerkadalen og Ole Nilsen fra Oppigarden på Valla.

 

Nedenstående tilleggsopplysninger til de respektive ovennevnte personer er i det vesentligste hentet fra ”Hemnes Gård & Slekt”.

 

1.      Endre Johansen og familie
Familien er ført opp slik i skipslista 3. juni 1866 fra Bodø:
155 Endre Johannessen, 43 år
156 Marie Johannessen, 41 år
157 Anna M. Johannessen, 15 år
158 Johannes Johannessen, 13 år
159 Ole Johannessen, 11 år
160 Anne Chr. Johannessen, 5 år
161 Henriette Johannessen, 2 år

Foreløpig har jeg ikke funnet ut hvor de stammer fra, men høyst sannsynlig kommer de fra en plass utenfor det distrikt som dekkes av ”Hemnes Gård & Slekt”.


2.      Benjamin Johansen og familie
Benjamin Martin Johannessen, født 22. mai 1828 på Bjerka store (50/1) Håjen. Bror til nr 22 nedenfor. Han er ført opp som nr 193 på skipslista 3. jun 1866 fra Bodø. De etterfølgende på skipslista kan være hans familie tross stor aldersforskjell:
194 Marie S. Johannesdatter, 50 år
195 Julianna A. Benjaminsdatter, 17 år.
196 Mathilde Benjaminsdatter, 10 år.


3.      Jakob Iversen, gaarden Tveraa, løskar.
Jacob Olaus Iversen var født 26.mai 1837 i Tverrå (gnr 135). Han kom tilbake til Norge (ca. 1915) og bodde hos sin søster Anne på Reinåmoen til han døde 8. august, begravet 13. august og jordfestet 17. august 1924.
Jakob O. Iversen er ført som nr 264 på skipslista fra Bodø 3. juni 1866.


4.      Hans Hansen, Fjelddal, løskar.
Hans Benjamin Hanssen var født 5. februar 1845 på garden Fjelldal (gnr 136/bnr 1) Midtigarden. Han var bror til Nils Hanssen (se nr 5).
Hans Hansen er ført opp som nr 239 på skipslista fra Bodø 3. juni 1866.

5.      Nils Hansen, Fjelddal, løskar.
Nils Nikolai Hanssen var født 4. oktober 1838 på Fjelldal (gnr 136/bnr 1) Midtigarden. Han var bror til Hans Benjamin Hanssen (se nr 4).
Nils Hansen er ført opp som nr 238 på skipslista fra Bodø 3. juni 1866.


6.      Jakob Mekalsen, Fjelddal, løskar (Han lever endnu).
(Faren het Mikal og navnet skulle da være Mikalsen, men det forekommer også skrevet som Mikkelsen) Jacob Andreas Mikalsen var født 13. juli 1844 på Fjelldal (gnr 136), husmannsplassen Yttermark. Han reiste til Amerika sammen med sin bror, Nils Edvard, født 5. april 1838 og kone Jakobia, født 19. september 1835 i Leiren nedre (gnr 142/bnr 1) Vollen. I 1875 reiste også deres bror, Peder Christian Mikalsen, født 11. mars 1836, til Amerika.
Jakob Mekalsen er ført opp som nr 154 på skipslista fra Bodø 3. juni 1866.


7.      Christoffer Iversen, Trætbak, løskar.
Christoffer Carolus Iversen var født 19. februar 1835 i Trettbakken (gnr 137/bnr 2) Innergarden.
Christoffer Iversen er ført opp som nr 188 på skipslista fra Bodø 3. juni 1866.


8.      Gulle Gullesen, Melland, løskar.
Gulle Johan Gullesen var født 31. januar 1839 på Meland (gnr 141/bnr 2) Oppigarden. Han reiste sammen med sin bror, Nils Gullesen, til Amerika (se nr 9). Legg merke til skrivemåten av Meland. Dette tyder på at artikkelforfatteren, John Melland, stammer fra Meland.
Gulle Gullesen er ført opp som nr 246 på skipslista fra Bodø 3. juni 1866.


9.      Nils Gulliksen, Melland, og kone Beret Andersen.
Nils Marthinus Gullesen var født 23. februar 1831. Hans kone, Berith Zachrina Andersdatter, var født 12. juni 1829 på Kjukkelmoen (gnr 119/1). De reiste til Amerika sammen med Nils sin eldre bror, Gulle Gullesen (se nr 8).
Nils Gullesen og Berith Andersdatter (”Birrit Sakariasdatter”) er ført opp som henholdsvis nr 244 og 245 på skipslista fra Bodø 3. juni 1866.


10.    Nils Johannesen, Melland, og kone Ane Haakensen fra gaarden Øverler.
Nils Johannessen er ført opp som ”Moland” nr 151 på skipslista fra Bodø 3. juni 1866, men det må være samme person. Flere fra Meland har ved ankomst til Amerika kaldt seg for ”Melland”, ref nr 8 og forfatteren av denne artikkel, John Melland. Nils Johannessen finnes ikke på Meland i ”Hemnes Gård & Slekt”, men kan ha vært dreng der. Hans kone, Anne Kierststina Haagensdatter, født 13. juli 1834 i Leiren øvre (142/1) Vollen er ført opp som nr 280 på skipslista. Dette tyder på at de ikke reiste sammen som ektepar, men har giftet seg senere i Amerika.


11.    Karen Jakobsen, Brygfjeld, pike.
Karen Jacobsdatter var født 21. september 1839 i Brygfjell store (gnr 133). I skipslista for fregatten ”Norden” 3. juni 1866 fra Bodø står hun oppført som ”Nr 179 Karen Jacobsdatter Sund??” Det er ganske sikkert samme person. Hun kan ha vært tjenestepike på Sund da hun reiste til Amerika.


12.    Ane Bang, Holmslet, pike.
Anne Bang Johnsdatter var født 12. april 1848 på Holmslet (gnr 132). Hun var nok en ambisiøs kvinne for det fortelles at hun skal ha sagt tydelig fra heime at hun hadde ikke tenkt at skulle tilbringe livet på Holmslet som noen rågress-merr. Dette referer seg til at de på gården slo gress som måtte bringes frem fra avsides slåtteland til flat mark hvor gresset kunne tørkes, enten på marka eller på hesjer. Dette var et meget tungt arbeide. Nils Nilsen Valla (1826-1916) var dreng eller kanskje forpakter på Holmslet noen år. Et sted er han oppført som gardssmed og det kan for eksempel ha vært i forbindelse med at de bygde større båter. Han smidde kirkespiret til Korgen kirke i gardssmia på Holmslet. Dette ble ansett som en stor bragd. Det fortelles at han sto med sin fulle tyngde på den fløyen av spiret hvor det står årstallet 1863 for å bevise at det var ordentlig arbeid. Anne Bang og Nils giftet seg og reiste sammen til Amerika i 1866. Som andre Valla-folk så slo de seg ned i nærheten av Horace, Nord Dakota. I 1880 utvandret hennes søster, Christense Gurine, født 26. juni 1846, til Amerika. Anne fikk også besøk av sin bror, Ole Johnsen, i noen uker. Anne Bang Holmslet døde i 1916.
Anne Bang er ført opp som nr 176  skipslista fra Bodø 3. juni 1866.


13.    Nils Mikelsen. Lever endnu Fjelddal, og kone Jakobia Haakensen fra Øverler.
Nils Edvard Mikalsen var født 5. april 1838 på Fjelldal (gnr 136) husmannsplassen Yttermark, og reiste til Amerika sammen med sin kone Jakobia Haagensdatter, født 19. september 1835 i Leiren øvre (gnr 142/bnr 1) Vollen. Hans bror, Jacob, reiste samtidig (se nr 6).
Nils Mikalsen er ført opp som nr 187 på skipslista fra Bodø 3. juni 1866.


14.    Rasmus Haakensen, Øverler, løskar.
Rasmus Haagensen var født 17. mai 1839 i Leiren øvre (gnr 142/bnr 1) Vollen. Han giftet seg 3.6.1874 med Oline Kristine Olsdatter. De bodde på Eureka farm i Lamberton, MN. Ekteskapet var barnløst og farmen ble 1899 overdratt til søstersønnen til Rasmus, Iver Olaus Iversen fra Tverrå, som senere (i 1899) fikk sin mor Pernille Haagensdatter og sine to søstre over til Amerika. Rasmus døde 31.12.1898.
Rasmus Haagensen er ført opp som nr 186 på skipslista fra Bodø 3. juni 1866.


15.    Hans Nilsen, Bjerkmo, og kone Jakobia Jakobsen.
Hans Daniel Nilsen var født 1.11.1831 på Valåmoen (gnr 106/bnr 2). Han har sannsynligvis vært dreng i Leiren nedre (gnr 147/bnr 5) Bjerkmoen og giftet seg 8.4.66 med Jacobia Didrikke Jacobsdatter, født 18. mars 1840 på gardsbruket Bjerkmoen.
Hans Nilsen er ført opp som nr 137 og Jacobia Jacobsdatter som nr 138 på skipslista fra Bodø 3. juni 1866.


16.    Sakrine Jakobsen, Bjerkmo, pike.
Zakrina Kjerstina Jacobsdatter var født 11. februar 1838 i Leiren nedre (gnr 147/gnr 5) Bjerkmoen. Hun var søster til forannevnte Jacobia Didrikka Jacobsdatter (se nr 15).
Zakrina Jacobsdatter er ført opp som nr 139 på skipslista fra Bodø 3.juni 1866.


17.    Pernelle Nilsen, Oldernes, pike.
Pernille Johanna var  født 11. juli 1834 i Olderneset (gnr 145/bnr 2) Olderneset.
Pernille var tjenestepike på Urland hos Thomas Nilsen og Johanne Olsdatter. Disse to var også med på Norden (nr 142 og 143).
Pernille Johanna Nilsen er ført opp som nr 144 på skipslista fra Bodø 3. juni 1866.


18.    Kristoffer Larsen, Reinamo og kone Ane Jakobsen. (Min faster).
I skipslista for 3.juni 1866 fra Bodø står bl a:
182 Christafor Larsen 26 år
183 Anna Jacobsdatter 25 år
184 Ludvig Larsen Reinåmo * 18 år
185 !! !!Reinåmo * ¼ år


Dette stemmer godt overens med denne familien i ”Hemnes Gård & Slekt”
Christoffer Larssen, f. 1838.
Anna Jacobsdatter, f. 1839, hustru.
Ludvig Larsen, f. 1848 (USA 1866), bror til Christoffer.
Lars Kristian, f. 1865. Eget barn.

Christoffer Zakarias Larsen var født på Reinåmoen (131/1) 18. mai 1838 og hans hustru Anne Bergitha Jakobsen var født 19. mai 1839 i Jerpbakken (144) på en ikke navngitt husmannsplass. Forfatteren av denne artikkelen tilføyer: ”(Min faster)” etter Anne Jacobsdatter. Dette plasserer forfatteren, John Melland, som etterkommer av Annes bror, Karolus Jacobsen, som var bruker av Meland/Oppigarden noen år før han reiste til USA med hele sin familie i 1883. Christoffer kalte seg Christ Larson i Amerika, fikk homestead i Irving twp, Kandiyohi, MN, var chartered member av Nordland Church der.
        

19.    Didrik Johannes, Røsaa.
Diderik Jørgen Johannessen var født 14. juni 1840 på Mellingsjorden (102), husmannsplassen Neråneset II. Han er oppført i skipslista som nr 150 den 3. juni 1866 fra Bodø.


20.    Ole Nilsen, Walla, løskar.
Ole Nikolai Nilsen var født 12. januar 1842 på Valla (gnr 148/bnr 8) Oppigarden.
Han er ført opp som nr 136 i skipslista 3. juni 1866 fra Bodø.


21.    Anders Eliassen, Solhaug (om jeg husker navnet ret).
Finner foreløpig ikke navnet i ”Hemnes Gård & Slekt”.


22.    Thomas A. Johannesen, Storbjerka, (som har dagboken), løskar.
Thomas Andreas Johannessen var født 26. september 1830 på Bjerka store (51/1) Håjen. Han var bror til Benjamin, se nr 2 ovenfor. Høyst sannsynlig er det han som er ført opp som nr 148 på skipslista 3.juni 1866 fra Bodø. Han er ført opp med bopel Elsfjord og alder 30 år. Han kan ha vært dreng i Elsfjord og alderen kan ha vært forvekslet med året 1830 da han var født. Gift 30.6.75 i Baldwin, Wisconsin, med Synive Helena Larsdatter fra Dyrhaug f. 17.4.-46. Hun kom til USA 1869.

23.    Ole Nilsen, Walla.
Må være same person som nr 20 som ved en feil er ført opp to ganger.


24.    Ivar Jeremiassen, Storbjerka, og hans bror, tror navnet var Sven.
Iver Peder Jeremiassen var født 5. september 1834 på Bjerka store (51), husmannsplassen Finnenget. Han reiste til USA i 1866, mens hans bror, Svend Heitmann, født 13. januar 1837 reiste til USA i 1867.


25.    To gutter fra Laukhellen, tror deres navne var Petter og Ivar Jakobsen.
Petter Raanes Olaus Jacobsen var født 9. august 1844, og hans bror, Iver Christian Anker Jacobsen var født 11. februar 1847 på Brendberg indre (84/4). Iver reiste til USA 1870. Petter er oppført i skipslista 3. juni 1866 fra Bodø som nr 220 Peter Ron?? Jacobsen, 21 år. Petter gift 8.5.66 med Olava Andrine Petrusdatter, f. 6. juni 1842, nr 221 på listen.


26.    Anders Andersen, Sund, og hans søster Olava, som levde ved Horace, N. D. Anders var gift.
Anders Johan Andersen var født 31. mars 1832 på Sund (63/7) Sjøgaarden. Han reiste til USA 1866. Hans søster, Olava Margrete var født 7. april 1828 reiste til USA i 1868.
Anders Johan Andersen er ført opp som nr 177 på skipslista 3.juni 1866 fra Bodø.


27.    Ole Østensen, Sund, og hans kone Jakobia.
Ole Andreas Østensen, født 19.januar 1832 på Furuhatten (gnr 41), husmannsplassen Nathanelplassen, reiste til USA 1866. Han har sannsynligvis vært dreng på Sund, og er oppført som nr 190 på skipslista 3. juni fra Bodø. Som nr 191 er oppført Karen Jacobine R. Johannesdatter, 28 år. Dette er trolig Jacobia Randine Johannesdatter, født 15. juli 1837 på Sund (63/2). Hun reiste til USA 1866.


28.    Petter Hansen, Sund, løskar.
Peter Olaus Thorne Hanssen var født 12. desember 1846 på Sund (63/1) Gløsen. Han reiste til USA 1866, men jeg har ikke funnet han på skipslista.


29.    To søstre fra Fuglstrand, Jonella og Dorthea Iversen.
Jonella Iversdatter var født 11. august 1831 på Fuglstrand (12/2) Strandhåjen. Hun reiste til USA i 1866 sammen med sin bror, Hans Heitmann og sin søster, Berit Maria. Jonella hadde ingen søster som hette Dorthea, så dette må være en forveksling.


30.    Ole Andersen, Svartkjønli, løskar.
Ole Andreas Andersen var født 22. mars 1830 på garden Svartkjønli (16). Han reiste til USA i 1869.


31.    Nils Andersen og familie Christine Olsen fra Mellingsjord
Jeg finner ikke Nils Andersen på Mellingsjorden i ”Hemnes Gård & Slekt”. Han har sannsynligvis vært dreng der. Christine, eller Kirsten Dorothea Olsen var født på Mellingsjorden (102/1) den 2. januar 1828 og reiste til USA i 1866.
Nils Andersen er ført opp som nr 180 og Christine Olsen som nr 181 på skipslista 3.juni 1866 fra Bodø.



 

Post a comment

Your Name or E-mail ID (mandatory)




 RSS of this page

© Hemnes kommune, Rana slektshistorielag, Carl-Anders Olsson.
Om du legger ut tekst her, innrømmer du at CAO og RSHL fritt kan bruke den.